jamborna pot rakitnaRAKITNA

  Ljubljanska južna obvoznica,
varianta 1: izhod Ljubljana Rudnik, skozi Črno vas do Podpeči;
varianta 2: izhod Brezovica, na Brezovici odcep levo za Podpeč.
V Podpeči desno (smer Borovnica) in čez 900 m odcep levo za Rakitno.
Od tu do jezera v Rakitni je 12 km.

Ljubljana–Rakitna: pol ure vožnje z avtomobilom.

 
  • krožna sprehajalna pot: 40 minut
• gozdna in arheološka učna pot: 90 minut
• kolesarski vzpon na Krim: 45 minut
  • krožna sprehajalna pot: 840 m, 785 m
• gozdna in arheološka učna pot: 900 m, 790 m
• kolesarski vzpon na Krim: 1107 m, 785 m
  Zahtevnost pešpoti: lahka

• kolesarski vzpon na Krim: srednja (treking, gorsko kolo)
  Hotel Rakitna, Planinski dom na Krimu
Rakitna je razloženo naselje, ki leži ob robu najvišjega kraškega polja v Sloveniji, sredi krimskih gozdov. Znana je po ugodni klimi za pljučne bolnike in po ostrih, a sončnih zimah. Na parkirišču ob jezeru parkirate. Jezero poleti ponuja kopanje, poleti in jeseni ribolov ter pozimi drsanje. Ob jezeru je Hotel Rakitna, ki ima poleg sob in apartmajev še wellness, fitness, seminarsko sobo, restavracijo in picerijo.

Ob jezeru je izhodišče za krožno sprehajalno pot med slikovitim naseljem počitniških hišic mimo Mladinskega klimatskega zdravilišča in skozi vaško jedro s cerkvijo – dolžina 3,5 km. Tu je tudi začetek gozdne in arheološke učne poti, ki vodi do ostankov rimskega obrambnega stolpa in zapornega zidu (Claustra Alpium Iuliarum) iz 3. st. n. št. (dolžina 2 x 1,6 km). Pozimi so v Rakitni urejene steze za tek na smučeh.

Kolesarji se lahko iz Rakitne vzpnete na Krim, ki ponuja razgled na Ljubljansko kotlino. Cesta, smer Ljubljana, gre mimo kraških ponikev. Sprva je asfaltna, čez 2 km odcep desno na makadam (še 8 km). Z Rakitne pa lahko nadaljujete pot tudi na jug, prek Vidovske planote na Bloke oz. prek Menišije na Cerkniško polje.